Wedstrijdopzet

Tactisch turnen?

De wedstrijdopzet van de Brabant Trophy is anders, maar spannend.
We voegen tactiek toe in de wedstrijd. Er wordt namelijk geturnd in duo’s van een dame en een heer. 
Hieronder in drie stappen de globale opzet en verder naar beneden alle in en outs van de Brabant Trophy.

Zowel de dames als de heren van de duo’s turnen in de voorronden op twee toestellen naar keuze. De punten per duo over totaal vier toestellen worden opgeteld. En van de acht duo’s vallen de drie laagst geklasseerd af.

De beste vijf duo’s gaan door naar de halve finale. Nu turnt ieder nog een ander toestel dan in de twee voorronden. De twee scores van elk duo worden opgeteld bij de scores uit de voorronden. Nu vallen de duo’s af die op de plaatsen 4 en 5 belanden.

De beste drie duo’s turnen tot slot de finale en beginnen daarin met 0 punten. De dame en de heer turnen nu elk één toestel naar keuze en hun punten worden opgeteld. Het duo met de meeste punten is dan de eerste winnaar van de Brabant Trophy!

Uitgebreide info

De Brabant Trophy is een duo-wedstrijd met 8 verschillende teams elk met 1 dame en 1 heer afkomstig uit  – in principe – hetzelfde land.

Voorronde

Zowel de dame als de heer van elk team turnen in de voorronde op 2 toestellen. De 2 scores van de dame en de 2 scores van de heer worden bij elkaar opgeteld en vormen de teamscore in de voorronde. De keuze van het toestel is vrij met de restrictie dat er in elke ronde een ander toestel wordt geturnd. Op deze manier ontstaat er een ranglijst waarna de 3 teams met de laagste scores (nummers 6, 7 en 8) afvallen.

Hierbij maken we een kanttekening:
Het toestel sprong mag in de voorronden door de dames alleen in de 1e ronde worden gekozen en door de heren alleen in de 2e ronde. In de halve finale en finale mag sprong dus niet meer worden gekozen als toestel. 

Halve finale

De overige 5 teams /duo’s gaan door naar de halve finale. Daarin turnen zowel de dame als de heer 1 oefening op een ander toestel dan waarop ze in de voorronden hebben geturnd. Voor elk duo worden de scores van de voorronden en de halve finale bij elkaar opgeteld. De duo’s die na de halve finale op plaats 1, 2 en 3 in deze ranking staan, turnen de finaleronde.

Finale

Alle finalisten starten de finale weer met een score van 0 punten. De turnsters en turners van deze duo’s turnen hierin elk nog 1 oefening op een toestel naar keuze, met uitzondering van het toestel sprong.
Het team dat als 3e is geëindigd in de halve finale begint als eerste in de finale, gevolgd door het team dat 2e werd en als laatste turnt het team dat als 1e is geëindigd in de halve finale. De winnaar van de Brabant Trophy is het team dat de hoogste score haalt in de finale.

Detailed info

The Brabant Trophy is a pairs’competition with different teams with one female gymnast and one male gymnast from – possibly – the same nation.

​Preliminary rounds ​

All teams start with two preliminary rounds in which both gymnast perform one after another. Their individual score is added up to form their teamscore. They may freely choose the apparatus on which they will perform their excersise.

Hereby we make one comment:

Vault may only be selected by the women in the first preliminary round and by the men only in the second preliminary round. In the semi-final and final, therefore, vault is not allowed to be chosen.

Semi final

Only the best five teams after the preliminary rounds will compete in the semi final. They will perform on their third (different) apparatus. The score in the semi finale is added to the score of the preliminary rounds. The best 3 teams will perfom in the final.

Final

All finalist teams start the finale again with the score of zero (0). The gymnasts will perform  their fourth exercise on an apparatus of their choice, except vault. The 3rd ranked team from the semi final begins the final, followed by the team ranked 2nd and finaly the 1st ranked team from the semifinal. The winner of the Brabant Trophy is the team with the highest teamscore in the final.

Het wedstrijdschema / Competition scheme

Jurering

De Brabant Trophy wordt gejureerd volgens FIG reglement (Elite).

Judging

The Brabant Trophy competition will be judged conform Elite FIG regulations.

Toestellen

Er wordt geturnd op toestellen van Janssen Fritsen. Deze zijn FIG gecertificeerd.

Apparatus

The competition will be held on FIF certified apparatus from Janssen Fritsen.

Trainingfaciliteiten

De Brabant Trophy wordt geturnd op zaterdagavond. Op donderdag en vrijdag is er de mogelijkheid om te trainen op de toestellen in de wedstrijdhal.

Training facilities

The Brabant Trophy competition is on Saterday evening. On Thursday and Fryday there will be the opportunity to train on the apparatus in the competition hall.